Rakennusjäätteen uudelleenkäytön ja kierrätyksen mahdollisuuksia käsitellyt Waste No More -webinaari järjestettiin onnistuneesti 18.9. Tapahtuma keräsi kuulolle yli 50 rakennusalan kiertotaloudesta kiinnostunutta. Webinaarissa kuultiin puheenvuorot Motivan johtava asiantuntija Paula Eskolalta sekä HYPPY-hankkeen projektipäällikkö Markku Raimovaaralta. Yritystoimintansa kiertotalousratkaisua pääsi esittelemään Eko-Expert Oy, joka hyödyntää toiminnassaan eristevillaylijäämiä. KIERTO-hankeen projektipäällikkö Riina Hiipakka-Lahti kertoi KIERTO-hankeen toiminnasta.

EU:n jätedirektiivin mukaisesti vaarattoman rakennus- ja purkujätteen hyötykäyttötavoite on 70%. Tällä hetkellä jätteestä kierrätetään 54%. Eskolan esityksessä kuultiin, mitä toimenpiteitä Ympäristöministeriö on tehnyt asian edistämiseksi. Eskola kertoi myös Materiaalitorista ja sen kehittämisestä.

Markku Raimovaara kertoi käytännön esimerkkien avulla yhteistyömallista, jota toteutettiin Hämeenlinnan Vuorentaan vanhainkodin purkukohteessa yhdessä 3.sektorin toimijan kanssa. Yhdistys irrotti purkukohteesta myyntiin mm. betoni- ja kivilaattoja ja muita materiaaleja, joita se myi kierrätyskeskuksessaan kotitalousasiakkaille. Markku kertoi myös kaupungin kilpailutuksesta, johon tämä yhteistyömalli oli jo valmiiksi kirjattu.

Kierrätyspäällikkö Linda Järvenpää esitteli tilaisuudessa Eko-Expertin kehittämää eko-collect® -järjestelmää, jonka avulla rakennuseristeiden uusioköyttä on helppoa ja kannattavaa. Ylijäämäeristevillasta voidaan valmistaa puhallusvillaa, sen sijaan että se päätyisi kaatopaikalle.

KIERTO-hanke kiittää lämpimästi kaikkia webinaariin osallistuneita puhujia ja kuulijoita!

Webinaaritallenteet julkaistaan 2.10. sekä hankkeen YouTube-sivuilla että hankkeen verkkosivuilla www.kiertotaloudestakasvua.fi.