Mistä tietää, että organisaatio kulkee aidosti kohti kiertotaloutta? Millaisia työkaluja kiertotalouden mittaamiseen on olemassa?

Kiertotalouden mittaaminen on tärkeää, jotta kiertotaloustavoitteita voi asettaa ja seurata. Mittaaminen ei kuitenkaan ole yksiselitteistä tai yksinkertaista. Usea taho on tarttunut tähän keskeiseen haasteeseen ja kehittää erilaisia mittareita yritysten käyttöön.

Circulytics – monen indikaattorin summa

Circulytics-työkalulla yritykset voivat mitata kiertotalouden suorituskykyään. Työkalun on koostanut Ellen MacArthur -säätiö yhteistyössä stategisten kumppaniensa ja jäsenyritysten kanssa.

Circulytics kokoaa yhteen laajasti eri indikaattoreita, ja se sopii yrityksille koosta ja toimialasta riippumatta. Työkalu tukee päätöksentekoa sekä osoittaa vahvuuksia ja heikkouksia yrityksen kiertotaloustyössä. Circulytics tarjoaa myös sidosryhmille, kuten sijoittajille ja asiakkaille läpinäkyvää tietoa yrityksen kiertotalouden tilasta.

Tutustu tästä Circulytics-työkaluun Ellen MacArthur -säätiön nettisivuilla. 

Circular Transition Indicators – tukea tavoitteiden asettamiseen ja seurantaan

Toinen kattava työkalu kiertotalouden seuraamiseen yrityksessä on Circular Transition Indicators (CTI). Sen on kehittänyt World Business Council for Sustainable Development -organisaatio yhdessä useiden asiantuntijoiden ja yritysten kanssa.

Circular Transition Indicators auttaa eri alojen yrityksiä arvioimaan itse kiertotalouden tilaa prosesseissaan ja toiminnassaan. Lisäksi se kokoaa laajaa tietoa raportteihin ja helposti viestittävään muotoon ja tukee näin päätöksentekoa, tavoitteiden asettamista ja niiden seurantaa.

Tutustu tästä CTI-työkaluun WBCSD:n sivuilla.

Kiertotalouden indikaattoreiden tutkimusta CIRCWASTE-hankkeessa

Kiertotaloutta tutkiva CIRCWASTE-hanke on myös tunnistanut tarpeen kiertotalouden mittaamiselle. Hankkeessa kehitetään indikaattorikokonaisuutta kiertotalousliiketoiminnan mittaamiseen, ja se koostetaan olemassa olevista tilastoaineistoista.

Mahdollisia indikaattoreita ovat esimerkiksi rahoitus, energia, design, materiaalien otto, tuotanto, logistiikka, kauppa ja palvelut, kulutus, jätteet, uudelleenkäyttö ja kierrätys. Indikaattorit tarjoavat eri näkökulmia kiertotalousliiketoiminnan tarkasteluun.

Lue lisää CIRCWASTE-hankkeen blogista tästä linkistä. 

Teksti: Anni Paavilainen / Kuva: Pexels


Me KIERTO-hankkeessa uskomme, että kiertotalous on tulevaisuudessa ainoa tapa toimia. Kun kiertotalouden mahdollisuudet tunnistaa nyt, edelläkävijöiden menestyksekkääseen matkaan voi vielä hypätä mukaan.

Kiertotaloudesta kasvua -sivustolta löydät maksuttomia asiantuntijapalveluita niin työnantajille kiertotalouteen siirtymisen vauhdittamiseen kuin työnhakijoille kiertotalousosaamisen kartuttamiseen. Sivustolta löydät myös inspiroivia kiertotalouden kasvutarinoita, mielenkiintoista tutkimustietoa sekä kiertotaloussanaston. Tilaa myös Kiertotaloudesta kasvua ja kehitystä -uutiskirje (aiemmat kirjeet pääset lukemaan täältä) ja liity mukaan LinkedIn verkostoomme.