Kiertotalouden osatutkinnot tuovat uudenlaista osaamista tekstiilialalle sekä ravintola- ja cateringtoimintaan

KIERTO-hankkeen aikana on kehitetty kaksi uutta kiertotalousosaamista lisäävää osa-tutkintoa, jotka voi suorittaa työpaikalla työskennellen, esimerkiksi työkokeilun tai palkkatuetun työjakson aikana. Osatutkinnot on paikallisesti sovittu Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa mutta niitä on mahdollista opiskella muuallakin sovitusti Tredun kanssa.

Hävikin hyödyntäminen ravitsemispalveluissa on 15 osaamispisteen kokonaisuus, jonka voi sisällyttää ravintola- ja cateringalan perustutkintoon. Osatutkinto luotiin Tampereen evankelis-luterilaisen seurakunnan ja Tredun yhteistyönä.

Kurssi koostuu viidestä eri osasta:

  • Hävikkiruoka ja kiertotalous
  • Hävikkiruoan hyödyntäminen
  • Hävikkiruoan jalostaminen ja valmistaminen
  • Hävikkiruoan kuljettaminen
  • Oman osaamisen ja toiminnan arviointi

Kierrätystekstiilin lajittelu on 15 osaamispisteen kokonaisuus, joka on valinnainen osa tekstiili- ja muotialan perustutkintoa. Osatutkinto valmistui Nextiili ry:ssä.

Kurssin keskeisiä asiasisältöjä ovat:

  • Erilaiset poistotekstiilien keräyksen ja lajittelun järjestämisen tavat
  • Etusijajärjestyksen mukainen lajittelu
  • Tekstiilimateriaalien ja -aikakausien tunnistaminen
  • Tilauksesta tehdyn poistotekstiilikeräyksen järjestäminen asiakkaalle

Kohderyhmät:

  • Kiertotaloudesta kiinnostuneet
  • Tekstiilialan opiskelijat
  • Ravintola- ja cateringalan opiskelijat
  • Oppilaitokset